woensdag 4 maart 2015

Stellenbosch


24-2-2015

Vandaag staat in het teken van de wijnstreek. We gaan naar Stellenbosch. Stellenbosch is een erg leuk stadje. Er zijn veel cafés en leuke winkels. Er is ook opvallend veel kunst, zowel in galleries als gewoon op straat. We zien mooie koloniale huizen. Achter de panden liggen tuinen. Langs de straten lopen grote goten om water af te voeren. Het is in deze straten wel zaak om te kijken waar je loopt.


Als we koffie willen drinken bij een leuk terrasje blijkt dat daar niet mogelijk te zijn. In plaats daarvan biedt de vriendelijke medewerker ons een wijnproeverij aan. Om 11 uur 's morgens beginnen we na een glas heerlijke koele limonade aan de eerste wijnproeverij van die dag. We krijgen op een hele gezellige ontspannen manier witte wijnen te proeven. Het is een manier om mensen makkelijker een fles wijn te laten kiezen. Dat we niets kopen, omdat we bijna naar Nederland terug gaan is geen enkel probleem. Met drie proefglazen stoppen we. Zo vroeg op de dag met een brandende zon lijkt het ons een goed idee om het daar even bij te laten.

Op advies van onze Capitool reisgids lopen we via voormalige slavenhuisjes naar Oom Sammies se winkel. Een winkel met van alles en nog wat. Er zijn zowel 2e hands en nieuw spullen. Het is een winkel van Sinkel waar je werkelijk van alles kunt kopen. We zien etenswaar, souvenirs, 2e hands en kinderboeken waaronder deze kinderboeken met de zebra en de baviaan in de hoofdrol, maar ook lege kistjes scotch whisky en een buffelskop.


In het parkje eten we onze boterhammen, rekenen af met de parkeerwachter en gaan naar een 'sjieke' wijnproeverij bij Wijnhuis Spiers. 

Er heerst rust in het pand. Er hangt een geweldige lamp, gemaakt uit halve flessen die tegen elkaar aangeplakt zijn. We doen twee proeverijen met z'n vieren. Hierdoor
kunnen we meer verschillende wijnen proeven zonder dronken te worden. We zijn het helemaal eens over de lekkerste witte wijn een Chardonnay en kopen een fles om die avond als afscheid van Zuid-Afrika op te drinken. Het is een leuke ervaring, hoewel mijn voorkeur uitgaat naat ongedwongen en spontane proeverij van de ochtend. 

We rijden door het mooie wijngebied terug naar Somerset West. We halen onze zwemspullen op en gaan naar het mooie brede strand. De temperatuur is heerlijk, maar de wind is heel erg hard. We worden gezandstraald. Dat weerhoudt Jan, Theo en Jolanda er niet van om een duik in de Indische Oceaan te nemen. Terwijl alles, en dan bedoel ik alles, onder het zand zit gaan we naar de buitendouches in de duinen en spoelen zo goed mogelijk het zand af. We rijden door naar het restaurant dat zo ver mogelijk in zee ligt. We genieten van de zonsondergang en gaan naar ons laatste diner van deze vakantie. Bij het winkelcentrumpje ziet de stad er niet zo mooi uit. Er zit een groot gat in het plaveizel, het strand is hier niet zo mooi en breed en ziet er vies uit, de houten steiger is kapot. Het hek ervoor is dicht, wat kinderen en vissers er niet van weerhoudt om erop te gaan. Wat jammer. Helaas is het restaurant ook niet zo best. Het is met stip het slechtste diner van de hele reis. 

Terug in ons B&B pakken we onze koffers in en trekken de fles Chardonnay open. Er zijn nog pinda's en stukjes kaas. Een mooi besluit van deze vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten