zondag 1 maart 2015

Montagu


20-2-2015 - 21-02-2015

Montagu is een lief dorp met gepleisterde huizen. Op weg naar ons nieuwe B&B, Kingna Lodge, rijden we de verkeerde kant in van de straat waar we moeten zijn. Dit deel van het stadje is duidelijk minder rijk.  Het is vrijdag en dat is betaaldag in Zuid-Afrika. Het is druk. De zwarte Afrikaners zitten op de stoep voor een supermarkt. We keren en als we de kruising gepasseerd zijn ziet het er direct mooier en vriendelijker uit. Wat een verschil en zo dicht bij elkaar. Het is al eerder opgevallen hoe die twee verschillende werelden vlakbij elkaar leven.

Op de hoek bij ons B&B staan bomen vol met vogels. Het lijkt een plaatje uit de film The Birds van Hitchcock. Het blijkt een klein vogelreservaat te zijn. De vogels vliegen af en aan. Onze gastvrouw vergelijkt het met Schiphol. We zien vooral Ibissen en kleine Witte Reigers. Het is een bijzonder gezicht.

Kingna Lodje is in een koloniaal pand met een verleden. Nelson Mandela en de Klerk hebben er overnacht. Jan en Jolanda slapen in de kamer waar Mandela geslapen heeft! Het huis staat vol met antiek en verzamelde spullen. 

De volgende dag lopen we door het stadje, bezoeken we de markt (met een geleende paraplu, want het miezert en ik heb geen jas bij me. We zijn tenslotte in Afrika!) en slagen Jolanda en ik voor de souvenirs voor de kinderen. Het wordt in de loop van de ochtend droog en we drinken koffie in een mooie tuin. De eigenaar geeft uitleg over een aantal planten in de tuin. Er hangt een geweldige Hertzhorn en bij de buren staat een Sausage Tree. Heel bijzonder.
Theo maakt deze ochtend niet mee. Hij ligt in bed. Wij denken dat hij geveld is door het dessert (een mega ijsje) van de vorige avond. 's Middags gaan we naar Robertsen en McGregor. Twee plaatsen in het wijngebied. Als we thuis komen gaat Theo terug naar bed. Jill komt met een gemberdrankje, 'boerenwijs', 'het is goed voor de maag'. Hij gaat niet mee eten, maar het gaat weer goed. Het blijft gelukkig bij één dagje ziek. 

Er zijn warmwaterbronnen in Montagu. Jan en ik besluiten om naar de bronnen te lopen. Het is een leuke route. We lopen door ander landschap dan tot nu toe. We zien hele andere planten en komen weer Dassies tegen op het pad. Als ze ons zien klimmen ze snel de rotsen op. Sommigen kijken van achter een rots naar ons. Dan komen we bij rotsen waar we niet langs kunnen. Hier eindigt de tocht. Het was een leuke wandeling, maar door het slecht onderhouden pad hebben we ons doel niet bereikt.
20-02-2015 / 21-02-2015
Na het ontbijt vertelt John op ons verzoek over de Boerenoorlog. We gaan naar de bibliotheek waar een deel van zijn verzameling aan de muren hangt en in de kasten staat. In een half uur vertelt hij enthousiast en met heel veel kennis over dit deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Ik ben het boek Boerenoorlog van Martin Bossenbroek aan het lezen. Het is boeiend, maar af en toe mag het iets sneller van mij. De geschiedenisles van John maakt me weer nieuwsgieriger naar de rest van het boek.
Nog even wat foto's gemaakt terwijl we een voor een in de stoel zitten waar Nelson Mandela in gezeten heeft en dan gaan we weer op pad. Via Stellenbosch en Franshoeck rijden we naar Somerset West.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten