dinsdag 24 februari 2015

Van Graaff Reinet via de Swartbergpas naar Calitzdorp

18-02-2015

Het landschap is droog en redelijk eentonig. Een lange weg ligt als langs een liniaal getrokken voor ons. Aan weerzijden van de weg groene pollen in een uitgestrekt droog landschap. Zomaar ineens is er een uitspanning langs de kant van de weg. We stoppen en maken gebruik van het toilet. De uitspanning heeft een winkel erbij met creatieve maaksels. Veel ervan is bedrukt met godsdienstige spreuken. Ook hangen er overal bordjes met wijsheden. Aan de tafel drinken we koffie en eten we ons eigen meegenomen brood.

Her en der zien we windmolens. Deze pompen water op. Bij navraag blijkt dat het her vroeger een grote watervlakte geweest.





Er is wat overleg tussen de mannen. Wat blijkt, er is niet zo heel veel benzine meer. Benzinepompen zijn schaars. We rijden naar Klaarstroom, maar daar is geen benzinepomp. Met een snelheid van 80 km en zonder airco rijden we door naar De Rust door de Meiringhpoort waar de dichtstbijzijnde pomp is. We halen het gelukkig. We rijden weer terug door de Meiringhpoort, omdat we naar Prince Albert gaan. Nu zijn we in totaal vier keer door deze kloof gereden. Geen straf, want het is prachtig. Op de rots en langs de kant van de weg zien we bavianen.

De laatste pas die we rijden
voor Calitzdorp is de Swartbergpas. Alweer worden we getrakteerd op schitterende vergezichten en rotspartijen. Als we hoger komen is er behoorlijk koud, maar we kunnen we de auto bijna niet meer uit vanwege de harde wind. Jan doet toch zijn best om nog een mooi plaatje te schieten.

We zijn later dan we wilden. we komen in het donker aan in Calitzdorp. Dankzij de app Maps.me vinden we ons B&B toch makkelijk. We worden hartelijk ontvangen door onze nieuwe gastheer. Op onze vraag naar zijn wijngaard blijkt hij hier drie jaar geleden mee gestopt te zijn. Het was te bewerkelijk. Hij koopt nog wel druiven en maakt daarvan op  de ouderwetse manier (met de voeten in de ton druiven) wijn. Wij krijgen een flesje eigengemaakte wijn voor die avond van hem dat we na het diner in het dorp gezellig opdrinken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten