zondag 15 mei 2011

#18 #16 You Tube


YouTube ken ik van de soms leuke filmpjes die verspreid worden. Een van mijn dochters kan zich met een vriendinnetje heerlijk vermaken met het zoeken naar en daarna bekijken van filmpjes. Ik zoek zelf wel eens een filmpje om een verduidelijking te krijgen bij een bepaald onderwerp zoals bijvoorbeeld augmented reality. Ik ben ook geabonneerd op de filmpjes van degene die opnamen maakt bij de lokale talkshow "De mond vol". Je kunt er dan voor kiezen om bij een update een email te krijgen. Heel handig.


De bibliotheek zou You Tube kunnen gebruiken om uitleg te geven over verschillende dingen zoals bijvoorbeeld Boekstart. Er zijn ook al filmpjes over hoe de catalogus werkt. Het is natuurlijk heel leuk als je een kort filmpje van een activiteit op de site zou kunnen zetten. Ik plaats wel de kanttekening dat zo'n filmpje er wel professioneel moet uitzien en niet te lang moet duren. De 10 minuten die een You Tube filmpje maximaal mag duren vind ik zelf al vreselijk lang. Het moet dan wel heel erg boeiend zijn willen mensen niet afhaken.

Via You Tube verspreiden filmpjes zich soms bizar snel. Soms worden ze ook met deze reden gemaakt (virals) Het filmpje verspreid zich al een virus. Een geweldige manier om reclame te maken. Hieronder een paar bij veel mensen misschien al bekende filmpjes.
Op zoek naar Maria (een flashmob)

De oma's van Douwe Egberts

En dit filmpje dan. Hoe krijg je mensen in beweging.


En wie zegt dat het in de bibliotheek saai  is?


De bibliotheek kan You Tube of een ander kanaal gebruiken voor verschillende dingen. Het achteraf laten zien van een activiteit. (in combinatie met een blog). Uitleg over verschillende bibliotheekzaken. Bijvoorbeeld hoe je je boeken thuis kan verlengen of boeken kan reserveren. Promotie van producten. Het moeten wel professioneel ogende filmpjes zijn.

Stagiaires zouden ter ondersteuning van een blog een filmpje kunnen maken aan het eind van hun stage om te laten zien hoe zijn de bibliotheek zien. Zo zijn er zeker mogelijkheden voor het gebruik van filmpjes in de bibliotheek.

3 opmerkingen:

  1. Het achteraf laten zien van een activiteit (in combinatie met een blog) vind ik echt een geweldig idee. Veel indrukwekkender dan een krantenartikel.
    Alhoewel je daar weer een ander publiek mee bereikt, dus ook zinvol blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op beide manieren en dan op Twitter en Facebook melden met een link naar het filmpje op de site.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou genoeg inspiratie zo te zien. En inderdaad hou het kort. Gebruik het om mensen te prikkelen. Vooraf zoals de bibliotheek Langedijk deed met de lezing van Joris Luyendijk. En achteraf zoals dit filmpje. Of een filmpje om uit te leggen wat de bibliotheekmedewerker doet als de bibliotheek dicht is. En deze is ook best leuk.

    BeantwoordenVerwijderen