zondag 29 mei 2011

#22 Bibliotheek 2.0


Bibliotheek 2.0. de website

BIBLIOTHEEK 2.0

Ik heb vreselijk veel moeite gehad met dit sociale netwerk en heb er daardoor niet veel op gekeken of mee gedaan. Nu ik er weer eens naar kijk zie ik een tijdlijn in 'Nieuws en Tweets' en  'Forum'. Geen idee of deze er in het verleden ook al was. Als het al zo was heb ik er niets mee gedaan. Ik krijg door deze ‘tijdlijn’ ineens de neiging om door te klikken en verder te lezen. Dat is een goed teken. Toch weer vaker een bezoekje brengen aan deze site.
Ik was al vrienden geworden met wat bekende en minder bekende mensen uit de bibliotheekwereld en heb me aangesloten bij een paar groepen. De ene is wat actiever dan de andere. Via de attenderingsmailtjes komen nieuwe berichten keurig in mijn mail.

Bibliotheek 2.0 in het algemeen en landelijk.
De bibliotheek kan door de digitalisering goed te gebruiken heel veel voor haar klanten doen. Informatievoorziening gaat verder dan boeken uitlenen. Het toegang verlenen tot informatie en dit voor de klant zo toegankelijk mogelijk maken. Dit kan door de juiste tools ter beschikking te stellen. Een landelijke bibliotheeksite waar alle catalogi aan hangen lijkt mij hiervoor cruciaal. We moeten niet allemaal het wiel willen en moeten uitvinden. Het is aan de landelijke organisaties om de bibliotheek digitaal op de kaart te zetten, zodat mensen als ze informatie nodig hebben dit via de digitale poort van de bibliotheek doen. Het filmpje over hoe bibliotheek.nl er in de toekomst uit (kan) gaan zien bestaat al een hele tijd. In de praktijk is Bibliotheek.nl is nog niet zo ver. Nu maar hopen en vertrouwen dat de commissie Digitale Bibliotheek haast maakt. De bibliotheek heeft op digitaal gebied tot nu toe geen voortrekkersrol. De boekengadget op Hyves komt van Bruna. Gemiste kans. Boekenliefde is een site begonnen waar mensen toestemming kunnen geven tot een connectie met hun bibliotheekgegevens. Via deze site kunnen mensen een inleverattentie krijgen voor hun bibliotheekboeken. Waarom doet de bibliotheek dit niet zelf? Het is technisch mogelijk heb ik me laten vertellen.

Bibliotheek app

Bieb

Er is nog geen landelijke bibliotheek app. Het zou toch mooi zijn (even dromen) als je via je app in de catalogus kunt zoeken, reserveren en verlengen. Ook de inleverattendering  kan via deze app, die we als bibliotheken dan zelf in de hand hebben. In de catalogus zoek je of het boek dat je wilt lenen in de bibliotheek waar je in de buurt bent aanwezig is. Je ziet in je app de openingstijden van de betreffende bibliotheek. Via gastlenen (mogelijk in het hele land) haal je met je bibliotheekpas je boek. Wat een geweldige service!

Mogelijkheden voor de lokale bibliotheek
Naast de landelijke toegangspoort is het de taak van de lokale bibliotheek haar kennis en informatie te delen met haar klanten. Dit zijn niet alleen de leden van de bibliotheek, maar iedereen. De fysieke bibliotheek blijft belangrijk. Zeker om bijvoorbeeld kinderen de liefde voor lezen bij te brengen. De bibliotheek als heerlijke plaats om weg te dromen, om je te verliezen in een boek terwijl je op een zitzak ligt. Onbeperkt boeken uitproberen ook als deze thuis niet voorhanden zijn. De fysieke bibliotheek is nog steeds belangrijk. De digitale mogelijkheden kunnen dit ondersteunen. Via web 2.0 tools kan de lokale bibliotheek dynamischer zijn. We kunnen onze kennis delen met onze klanten via sociale netwerken, hyves, twitter, facebook. Een site waar een klant graag komt en verleid wordt om door te klikken op één van de leuke items op de homepagina. Een blog, foto’s, mogelijkheden om te reageren en in gesprek te gaan. Ik zie veel mogelijkheden. We moeten er goed over nadenken wat we willen, hoe we het willen doen en voor wie.  

7 opmerkingen:

  1. Zo is het maar net. Meegaan met de flow en mogelijkheden creeëren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe heerlijk het voor kinderen in de bibliotheek kan zijn, zie je in het volgende filmpje ...

    http://nos.nl/video/210235-kinderen-ontwerpen-bibliotheek.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. helemaal mee eens!
    de site van 2.0 kan ik mijn weg nog steeds niet erg goed vinden, maar de bibliotheek in de wereld van 2.0, dat is een must.
    zo'n app zou echt geweldig zijn! en eigenlijk is het best jammer dat het nog dromen is, terwijl bijvoorbeeld de albert heijn het gewoon heeft. kunnen we in het kader van bezuinigingen en zielige bibliotheken ze niet overhalen er voor ons ook een te maken;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Fanyella et verschil met AH en de Bieb is dat AH centraal geleid wordt en gekozen heeft voor één standaard. Wij bibliotheken willen allemaal onze eigen identiteit, afspraken, voorwaarden en systeem en worden daarnaast ook nog eens lokaal verschillend gefinancierd. Daarmee schieten we ons op dit vlak door de voet. Gebrek aan uniformiteit levert een gedrocht op als je een App ontwikkelt. De app moet overal op werken en iedereen moet er aan mee betalen. En als bibliotheekdirecties ook nog eens beginnen te stuiteren, omdat de app gebruikers kan waarschuwen als ze hun boek terug moeten brengen, waardoor dit boete-inkomsten gaat schelen, dan is de waarschijnlijkheid op het snel beschikbaar komen van een app zeer gering.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bibliotheek 2.0 hangt heel erg samen met hoe je als bibliotheek jouw toekomstige rol in wilt vullen. Fysiek en digitaal. Deze twee moeten elkaar ondersteunen en aanvullen. Bibliotheek 2.0 moet dus in optima forma uitgaan van en strategisch plan waarin aan beide elementen tegemoet gekomen moet worden. Op basis daarvan kun je keuzes maken hoe je de processen, met welke mensen gaat inrichten. Dat zijn soms rigoureuze keuzes die ik nog niet in heel veel bibliotheken gemaakt zie worden en die steeds lastiger worden nu bibliotheken is toenemende mate te leiden hebben onder draconische bezuinigingen. Ik ben dan ook bang dat veel bibliotheken zich terug gaan trekken op de oude bastions en dat is m.i. een gepasseerd station.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Terwijl de bibliotheken de boot juist zullen missen als zij niet meegaan in deze ontwikkeling. Het heeft weet te maken met keuzes maken.

    BeantwoordenVerwijderen