dinsdag 29 maart 2011

#11 Wiki's

Wikipedia is natuurlijk de bekendste Wiki. Daar hield mijn kennis ook op.

Het zou geweldig zijn als de bibliotheken hun ervaring en kennis op een Wiki zouden delen. Wanneer je dan met een nieuw idee aan de slag wil gaan kun je de bibliotheekwiki raadplegen. Hierin zou iedereen plannen, uitwerkingen, evaluaties kunnen plaatsen en ook vinden. Hierdoor hoeft niet iedere bibliotheek het wiel uit te vinden en kun je van elkaars ervaringen gebruik maken.
Aangezien een Wiki openbaar is lijkt het me niet geschikt voor intern gebruik van een organisatie.

Er is een wiki waarop je alle weblogs kunt vinden uit de bibliotheekwereld, NLblioblogs. Wie weet wat voor een leuke blogs je hier kunt vinden.

In de zandbak heb ik een onderwerp toegevoegd. Dit was heel eenvoudig. Ik heb een tabblad Favoriete Bookmark pagina gemaakt en daar Symbaloo aan toe gevoegd.

Nu op naar deonline bookmark pagina van 23dingen. Delicious.

6 opmerkingen:

  1. Zandbak ???

    Klein schrijffoutje ontdekt in je tekst :),
    het is : NL biblioblogs (nlbiblioblogs).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tsja, het principe van de Wiki staat als een huis, maar er leiden meer wegen naar Rome. Ook hiervoor zullen wij goed moeten overwegen wat effectief bruikbaar zal zijn voor de BDGV.
    Wel weer een erg leuke kennismaking toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dit was inderdaad een lekker makkelijk onderdeel dat veel voordelen kan bieden aan een bibliotheek. niet allemaal zelf het wiel uitvinden, maar profiteren van elkaars kennis en al gemaakte fouten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De zandbak is de oefenwiki van 23dingen. Daar kun je iets plaatsen om het een keer gedaan te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Landelijk zijn er al wat pogingen gedaan. De Na23Dingenwiki bijvoorbeeld. Een stille dood gestorven. Het staat of valt bij actieve deelnemers en mensen die willen delen. Blijkbaar zijn wij zo niet, hebben we het te druk of denken we er niet aan. Iets wat voor heel veel wiki's geldt.
    Daarom denk ik dat we veel beter van de grote initiatieven gebruik kunnen maken en encyclopedische en feitelijke informatie beter aan de Wikipedia kunnen toevoegen en dit vervolgens zichtbaar maken in het eigen lokale initiatief. Want een wiki lijkt bedrieglijk eenvoudig in te zetten, maar dat blijkt in de praktijk o zo lastig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @23 dingen ProBiblio Ik ben het helemaal met je eens

    BeantwoordenVerwijderen