dinsdag 15 maart 2011

#9 Wat te doen met Web 2.0

Een moment van bezinning, na de gekte van het van alles uitproberen. Het één vond ik leuker dan het ander. Sommige dingen zal ik privé gebruiken en andere veel minder of niet. Het leuke van deze cursus is dat je verder zoekt en langer met een onderwerp bezig gaat dan je anders zou doen. Toen ik een paar jaar geleden individueel met 23 dingen begon heb ik voor alle dingen al een account aangemaakt, ben ik overal mee begonnen en is mijn interesse gewekt. Er zijn een aantal dingen die ik toen al snel weg heb gelegd. Zoals de goede lezer zal begrijpen heb ik het nu onder andere over Flickr.

Wat ik veel gebruik en zeer handig vindt is Symbaloo. Ik gebruik het om naar sites te gaan, om even een link op te slaan, om meer over andere onderwerpen te vinden (je kunt bijvoorbeeld pagina's die anderen samengesteld hebben toevoegen.), RSS feeds te lezen en er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wat ik heerlijk vind is één site/pagina te hebben waar ik alles kan vinden.
Mijn nieuwste tabblad is 23dingen. Hier voeg ik bij ieder ding het bijbehorende blokjes toe. Heerlijk makkelijk en op elke computer te openen.

Web 2.0 en de toepassingen hiervan zijn heel praktisch te gebruiken. Een voorbeeld is al het maken van en reageren op blogs die je volgt met behulp van een rss reader. Doordat je je ervaringen in een blog zet dat ook gelezen wordt door anderen wordt je gestimuleerd en gemotiveerd om meer en interessante dingen in je blog te zetten. Een blog is dus zeker leuk voor intern gebruik, maar ook voor communicatie naar en met de klanten. De mogelijkheden die er zijn om met een blog de site van de bibliotheek interactiever te maken zijn er absoluut. Een aantal gemotiveerde medewerkers en een goede plaats op de homepage is daarvoor wel nodig. We moeten het goed voorbereiden en dan zorgen dat we het goed neerzetten. Het zal dan een verrijking zijn. Een blog, foto's met bijvoorbeeld een rondleiding door de vestiging, You Tube filmpjes van de bibliotheek en van activiteiten en dat alles beschikbaar voor onze klanten. Duidelijk zichtbaar en dus vindbaar. De klanten kunnen hier dan weer op reageren en wij krijgen daar wellicht weer nieuwe ideeën door. De site wordt er levendig door en voor klanten hopelijk een reden om er regelmatig naar terug te keren.

De mogelijkheid om met rss delen van de bibliotheek te volgen is een service die we de klanten vaak moeten vertellen. Nu de vrijwilligers dit ook weten gaat dat ook vast goed lukken. Ook het volgen van interessante sites en blogs waar je weer op kunt reageren is een leuke mogelijkheid. Allemaal Web 2.0

Foto's uploaden en delen met familie en vrienden deed ik al langer. In Picasa kende ik veel mogelijkheden. Nu ben ik niet zo heel erg creatief, dus bij "gewoon" wat leuks maken komt er niet zo heel veel uit. Geef mij een duidelijk doel waarmee ik aan de slag kan en met de mogelijkheden van Web 2.0 komt er toch iets heel aardigs uit. Leuk om daarmee aan de slag te zijn geweest en zeker toe te passen voor het werk.

Het gebruiken van de verschillende mogelijkheden van internet en die met elkaar gebruiken heeft zeer veel mogelijkheden. Het kan het leven makkelijker maker. De zoektocht ernaar toe en het uitvinden en toepassen van alle mogelijkheden kosten veel tijd. Tijdens deze zoektocht kom ik ook steeds weer andere en leuke of nuttige toepassingen en sites tegen. Bij veel gebruik zal alles als het goed is steeds minder tijd kosten en veel voordelen opleveren.

3 opmerkingen:

  1. Daar heb je weer goed over nagedacht Désirée. Blijkbaar delen wij met elkaar de visie op het toepassen en gebruiken van web2.0. Mijn punt blijft ook vooral het in goede banen leiden van alle informatie die toestroomt via het web. Je moet echt te allen tijde het overzicht behouden. Voor ik aan de 23# cursus begon dacht ik dat ik wel een beetje wegwijs wist op het wereldwijde web. Ik ben nota bene opgeleid als informatiespecialist! Nu wij bij #9 zijn beland voel ik mij niet donkerblond, maar hoogblond. Elke dag beweeg ik mij met verbazing over deze digitale snelwegen. Maar ik vind het toch leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is zeker leuk. Ik ben er intussen wel achter dat ik niet moet proberen alles te weten, lezen enz. Anders krijg ik een informatie overload en weet ik niets meer echt, maar van alles een heel klein beetje. Het is wel een uitdaging om in deze maanden zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen zodat we er straks ons voordeel mee kunnen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat die Amerikanen in dat filmpje zo ontspannen zaten te lachen valt me nog het meeste op. Zeker gezien de islamfobie die daar heerst.

    Gelijk heb je als je stelt dat je niet alles moet willen weten, beheersen, snappen. Ondoenlijk, onwenselijk en ongezond.

    Ik denk dat het belangrijkste punt in je betoog is dat je de klant moet betrekken in wat je voor hem/haar doet. Opleuken is buitenkant, klant betrekken is binnenkant.

    BeantwoordenVerwijderen