vrijdag 20 februari 2015

Oudtshoorn, struisvogels, Alfredpas

12.2.15
Vandaag staat een dagtocht naar Oudtshoorn op het programma. Als we in Oudtshoorn zijn, zijn we toe aan koffie. Ons vaste recept: 3 americano en 1 cappuccino op het terrasje. De eigenaresse vertelt ons over programma's voor kinderen in Oudshoorn. Zij kunnen naar een soort opvang en er is dus geen noodzaak om te bedelen. Sterker nog, geld of iets anders geven zorgt ervoor dat ze niet naar de opvang gaan en dat is niet goed voor hen.
Daarna is het tijd voor struisvogels. We gaan eerst naar een adres dat Doke ons gegeven heeft. Het is een b&b, tevens struisvogelfarm en niet zo commercieel. Helaas, zij doen alleen 's morgens vroeg rondleidingen. Dus toch naar de buren voor een commerciële rondleiding. We krijgen een geoefende gids mee. Hij weet heel veel En heeft op iedere vraag antwoord, zelfs als het niet over struisvogels gaat, maar over bijvoorbeeld de eucalyptus bomen komt er snel een verhaaltje. We zien eieren, een broedmachine, kuikens die we mogen vasthouden. Dit wel pas nadat we onze handen ontsmet hebben i.v.m. gevaar voor ziektes. We voeren struisvogels en krijgen daarna de gelegenheid om op een struisvogel te zitten en zelfs om erop te rijden. De afsluiting is een struisvogelrace. Deze mag alleen gelopen worden als de temperatuur onder de 30 gr blijft. Het informatieve deel van de rondleiding vond ik heel leuk.
We willen door de Meiringhpoort rijden. De tijd is krap, maar anders wordt de reis van Graaff Reinet naar Calitzdorp zo lang. Het is de moeite waard. Als we terug zijn rijden we direct terug naar Knysna. We nemen de kortste weg. Doke waarschuwde dat het een gravelpad was, maar op de kaart is het een witte weg, dus Theo en Jan denken dat wel zal meevallen. Het is de weg over de Alfredpas en is inderdaad een gravelweg. Achteraf blijkt deze weg 63 kilometer gravel weg te zijn... Het valt dus niet mee! Het is een serieuze pas en het wordt snel donker. We bellen met Hans en Doke om te zeggen dat we later zijn, maar laten maar even in het midden waar we rijden. Ze zouden geen rustig moment meer hebben. We komen heelhuids, maar veel later thuis dan we willen.
Gelukkig kunnen we nog terecht bij het visrestaurant waar de reservering en paar keer verschoven is door Hans. Met een heerlijke vismaaltijd beëindigen we een lange, leuke, enerverende dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten