dinsdag 17 februari 2015

Tafelberg en Robbeneiland



6/2/15

De Tafelberg is helder. Er zijn wat wolken, maar die hangen niet te laag. We gaan dus naar boven. We kiezen het 'makkelijke' pad. In 1,5 uur naar boven. David, onze gastheer, brengt ons naar het begin van het pad. Het is een rotspad en laat je flinke stappen maken. Na 1,5 uur genieten we nog steeds van de omgeving en het geweldige uitzicht, maar zijn we nog lang niet boven. Het is heel warm, mijn spieren protesteren, maar ik heb geen keus. Gewoon doorgaan dus. Af en toe rusten en dan weer in een rustig tempo naar boven. Na ruim 2,5 uur zijn we er. Op de Tafelberg gaan we van het ene viewpoint naar het volgende. Wat een geweldig uitzicht. Dan met de kabelbaan naar beneden. 2,5 uur naar boven lopen en in 8 minuten naar beneden.

Met de taxi direct door naar de boot naar Robbeneiland. We hebben een klein beetje haast. Het is vrijdag en de spits is volop aan de gang. De taxichauffeur doet zijn best de rit zo kort mogelijk te houden. Hierdoor rijden we ineens door de wijk Bo-kaap, dit is de moslimwijk, vertelt hij ons. Dat is mooi, want die wijk staat ook op onze lijst. De snellere weg levert ook oponthoud op als een andere taxi bezig is zijn klanten en hun bagage uit te laden en tot grote hilariteit van de beide chauffeurs de auto vervolgens niet (meteen) wil starten.

De Tafelberg vanaf de boot naar Robbeneiland op de heenweg
Mooi op tijd zijn we bij de boot naar Robbeneiland. In de wachtruimte hebben we alle tijd om de informatie over het eiland te lezen. Ik ben bezig in het boek Stemmen uit zee. Door de informatie die ik hier lees weet ik dat een van de hoofdpersonen de reis die hij net is begonnen niet gaat overleven...
Een heerlijk boottochtje volgt. Op Robbeneiland worden de rondgeleid. Eerst in een bus over het eiland. Veel informatie over de geschiedenis, maar ook over het heden. Er wonen nu nog mensen op het eiland. Onder andere oud gevangenen en oud gevangenisbewakers. Er is van alles zoals een clubhuis, helaas sinds 2011 geen school met bij gebrek aan leerlingen. Er is totaal geen criminaliteit op het eiland.
Als laatste gaan we naar een van de gevangenissen. Een oud politiek gevangene vertelt zijn verhaal, waarna we naar de cel van Mandela gaan. Hij heeft in dit kleine hokje 18 jaar 23 uur per dag gezeten. Hoe is het mogelijk dat iemand hier niet helemaal gebruiken uitkomt. Heel bijzonder.
Terug naar het vaste land. We moeten eerst wachten op de andere groep. We genieten ruim een half uur in de zon op het voordek van 'ons' jacht. Kijkend naar de robben die liggen te luieren op de rotsen.
De terugvaart gaat over een ruige zee. De golven komen over het dek en we worden goed nat voor we besluiten naar binnen te gaan. De Tafelberg. Heeft een wolkendeken gekregen. Met dit prachtige beeld varen we terug naar de Waterfront.
De  Tafelberg met een tafellaken erover vanaf de boot
op de terugweg van Robbeneiland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten